על חזון משפחתי כבר שמעתם?
כמה פעמים יצא לכם להיכנס לבית של מישהו ולגלות שתלוי על הקיר מסמך עם החזון והחוקים של המשפחה?
אני מניח שלא הרבה ואפילו נוטה להאמין שעדיין לא פגשתם את זה בכלל. את המושג חזון הורי פגשתי בסדנת הורים מרתקת במיוחד של אורן זך מתמחה בקשב וריכוז.
מה זה חזון הורי?
החזון מתאר את התוצאה שאליה אנו שואפים בדרך החיים שלנו. החזון הוא המצפן המכוון את הבחירות והעדיפויות שאנו מבצעים בחיים ועוזר לנו לבחור בשביל הנכון ביותר כשנתקלים בפרשת דרכים. החזון צריך לענות על השאלה: איך תרצו ואיפה תרצו לראות את המשפחה שלכם בעוד שנה או בעוד חמש שנים.
אני מודה שלקח לי זמן לעכל את זה הרי שהנחת היסוד שלי היא שכל ההורים ירצו את הטוב ביותר עבור משפחתם ולכן החזון של כולם צריך להיות שכל בני המשפחה יהיו מאושרים, בריאים, אחראים וכו' אז באופן כללי זה נכון אך יש שוני בין משפחה למשפחה כאשר מדובר בעזרה לזולת, כבוד משמעת ועוד ערכים הנתונים לפרשנות שונה מהורה להורה.
אם ניקח לדוגמה את החינוך לעזרה לזולת הרי שיהיו הורים שיגדרו "שכל אחד אוכל את הדייסה שבישל" ויש הורים שיגדירו "שלתת זה לקבל" ופה נפל לי האסימון שאולי באמת כדאי שאכתוב את החזון באופן ברור כדי שיהיה המצפן שלנו בחיים במיוחד לילדי חסרי הניסיון חיים שמתמודדים עם המון פרשות דרכים מידי יום.
החזון המשפחתי שלנו
החלטתי לשתף אותכם בחזון שכתבתי לאחרונה ולהסביר לכם איך הוא משרת את הדרך שבה אני מאמין.
חזון המשפחה:
משפחה מאושרת, בריאה, חולקת ומשתפת. משפחה שתמיד תהיה אחד בשביל השנייה באש ובמים.
אני מתחייב לנהוג בדרך ארץ, להתחשב ולקבל את האחר, לשמור על הצניעות וטוהר המידות.
אני יוביל, יהווה דוגמה, אקח אחריות ויעמוד מאחורי ההחלטות שלי.
אני אשקיע בדברי החשובים לי בחריצות (משפחה, לימודים עבודה), יגדיל ראש, יהיה נחוש להשיג את המטרות שלי באורך רוח גם כשקשה ותמיד אוכל לעשות כל מה שארצה אם רק אאמין בזה.
למה זה החזון שלנו?
החזון נכתב על ערכים החשובים לנו מאוד והם חייבים להיות אבני היסוד של כל אחד מבני המשפחה. מבנה החזון מחולק ל- 2. החלק הראשון נכתב ברבים כדי להדגיש את המוערבות הנדרשת שלי ושל משפחתי לדוגמה שמירה על הבריאות שלי אבל גם להיות מעורב בשמירה על בריאות משפחתי. החלק השני מתייחס אלי ולבחירות האישיות שלי כאשר ערכי הדרך ארץ מגיעים לפני היתר.
החזון מאפשר לנו ההורים לזכור איך להגיב ולהתמודד בסיטואציות מסוימות ומה רמת ההתערבות הנדרשת מצידנו.
זה הנימוק של החזון באמצעות הערכים המרכזיים:
- אושר - בראיה שלי האושר הוא מהחשובים בחיים שלנו הרי מה שווה להיות בריא או עשיר אך לא מאושר?! אנחנו חייבים לדעת לזהות מה עושה אותנו מאושרים ומה לא. צריך להשקיע בהכרת הנפשות לעומק ולאפשר להן לפרוח ולצמוח כל הזמן.
- בריאות - הבריאות כאן מתייחסת בעיקר בשיגרה בשמירה על ההיגיינה (מקלחת, צחצוח שיניים וכו'), פעילות גופנית ותזונה
- ערבות הדדית - אנחנו לא סתם ביחד אז כדאי שנדע לחלוק, לעזור ולכבד את בני הבית. להעמיד את עצמך בנעלים של האחר במצבים מסויימים ולהעביר את הרגש הנכון שיכול לגרום לך לפעול כאשר אחיך ישמח שתהיה לצידו.
- דרך ארץ - למעשה מדובר בקבוצת ערכים שקיבלו חשיבות רבה כמו כבוד האדם, קבלת האחר, צניעות וטוהר המידות. אנחנו משתדלים להראות כאן הרבה דוגמה אישית זה בא לידי ביטוי בעיקר ביום יום, באופן שאנו מתייחסים לשמירה על איכות הסביבה. שימוש בשפה נקיה תוך הסבר על מילים שיכולות לפגוע ועדיף לא להשתמש בהן. מתן צדקה, ניתוח סיטואציות באוזנם של הילדים כאשר רואים משהו בגינה או ברחוב.
- מנהיגות - פיתוח מנהיגות המהווה כבסיס לדוגמה אישית והשגת מטרות. כאן אני מביא לידי ביטוי את עולם התוכן הצבאי שלי כמפקד, מתן כלים להתנהגות בחברה בכדי ליצור שכנוע ומחנה משותף בהובלת קבוצה. מדובר במשימה לא פשוטה בגיל הרך אך למי שזה חשוב כדאי כבר להתחיל כמה שיותר מוקדם.
- אחריות - לא לפחד, אחריות לוקחים לא מקבלים. עשיתה משהו יופי! עכשיו קח אחריות רק כך תוכל לתקן ולהשתפר. הערך הזה עוזר לי במיוחד למנוע שקרים, הסתרה ופחד אצל הילדים שלי. יצרנו שיח רגוע ומכיל המאפשר לילד לספר את המקרה מבלי לחשוש מפגיעה שלא יוכל להתמודד איתה.
- יכולת קבלת החלטות - קודם כל להבין שמי שמקבל החלטות גם טועה, זה חלק מהעניין של להשתפר בפעם הבאה. בחלק מהדברים הילד מקבל אפשרויות שהוא צריך לבחור מהן בלבד ובחלק מהמקרים הוא צריך לקבל את ההחלטה לבד ללא קבלת אפשרויות כלומר הוא צריך ליצר לעצמו את ההחלטה והכי חשוב לבדוק את הנימוק להחלטה (לאט לאט הנימוקים שלהם יהיו מדהימים). חשוב להציב גבולות גם כאשר הנימוקים משכנעים.
- חריצות - אין מה לומר לחריצות קשורה משקולת כבדה מאוד לרגל, היא צונחת במהירות גבוהה ודורשת חיזוקים וסבלנות כדי לשפר אותה אך היא ללא ספק משתלמת לכולם שהדברים עובדים טוב ומהר. אנחנו משתדלים לתגמל על חריצות. החריצות נדרשת לאורך כל היום לדוגמה בנוהל בוקר סידרנו להם את סדר ההתארגנות מהחלקים הקשים וההכרחיים לחלקים הקלים שניתן לוותר עליהם במידת הצורך.
- יצירתיות וחשיבה - בהקשר של הגדלת ראש. הרעיון הוא להשאיר את הראש פעיל במציאת פתרונות ושיפור המצב. אני מנצל את השאלות של הילדים להרחבת הידע כלומר אם הילד שואל אותי שאלה על משהו שמסקרן אותו אני מאתגר אותו בשאלות נוספות וכך הוא מבין שניתן לקבל מידע רחב יותר אם רוצים ולהרבה דברים יש מספר פתרונות שכדי להגיע אליהן צריך להיות עם ראש פתוח ויצירתי.
- נחישות - תסיים את מה שהתחלת ותפעל מתוך כוונה שמגיעה ממקום אמיתי. עדיין לא מצאתי את עצמי מאמן אותם בזה אך אני מאמין שגם זה יגיע בשעתו.
- סבלנות - ללא ספק כולנו צריכים להשתפר בזה. הסבלנות המדוברת היא בעיקר כלפי האופן שבו הילדים רוצים לבוא על סיפוקם ממשהו שהם מצפים לו. לדוגמה שימוש במשחק חדש שקיבל שהוקצה לו זמן מסוים והוא רוצה לשחק בו עכשיו. כיום הדרך שלי היא בעיקר לתת את כללי המשחק במועד שנותנים אותו לילד והוא חייב להסכים כדי לקבל אותו ובנוסף, שימוש בשעון כדי לתחום את זמן המשחק או שימוש בשלבים במהלך המשחק כדי להגדיר מתי עוצרים.
- הגשמה - להמיר את החלומות שלי למציאות בעזרת אמון עצמי ויכולת למידה מטעויות. הרעיון שלי כאן הוא להקשיב לחלומות שלו ולאתגר אותו. לדוגמה הילד רצה אופניים אז אמרתי לו שאופניים זה לא מספק כי צריך גם ללמוד לנסוע בלי גלגלי עזר ושאלתי אותו אם הוא חושב שהוא מוכן לזה? כמובן התשובה שלו הייתה "כן" אבל הוא באותו הרגע גם קיבל על עצמו את הרצון לנסוע באופניים ללא גלגלי עזר. כמובן שניתן להרחיב את זה לפי הגיל כלומר לתת לו לחסוך ולשלם מדמי הכיס שלו בכדי לקבל את רצונותיו לעשות לו הדרכה על כללי הבטיחות ולבחון אותו כמו ב"טסט".
חזון יש מה עכשיו?
אני מבין שזה שיש חזון זה מעולה אך חשוב לרענן אותו ולשייך את המקרים אליו תחת השאלה "איך כדאי לנו להחליט?" או "מה יותר חשוב לנו?" כלומר להשתמש בו כמצפן ביום יום.
אתם רשאים להעתיק, לשכפל ולשתף כדי להגביר את המודעות בנושא.
בנוסף אני ממליץ לכם לעקוב אחר אורן זך בפייסבוק - תותחית בהפרעה :)